#uxA2Y

Kiedy byłam mała, kochałam jeść ketchup. Była to moja pierwsza prawdziwa miłość. Jadłam to do wszystkiego, co było niezjadalne nagle stawało się pyszne za sprawą ketchupu. Dodawałam go nawet do jabłka jak rodzice nie patrzyli oczywiście.

Więc pewnego pięknego dnia wymyśliłam sobie, że jak będę starsza wynajdę zupę ketchupową! Zarobię miliony i będę najszczęśliwsza na świecie. Chwaliłam się tym pomysłem całej rodzinie, wszyscy się śmiali, ale ja byłam z siebie dumna, bo przecież nie wierzyli w moje możliwości. Wszystko było wspaniale do momentu, w którym mój straszy brat powiedział mi, że istnieje już taka zupa - pomidorowa...
anonimu5 Odpowiedz

Akurat ketchup wbrew pozorom obecnie ma coraz mniej wspólnego z pomidorami :D Poczytaj sobie skład jakiegoś ketchupu, a przekonasz się, że nawet dobry jakościowo kepchup zawiera tylko jakiś tam procent i to koncentratu pomidorowego, a nie pomidorów ;) Także różnica między zupą kepchupową a pomidorową byłaby taka sama jak między pizzą a podpłomykiem :P

Brzoskwiniowysad

Tylko, że koncentrat to zagęszczony (przez odparowanie wody) przecier z pomidorów, czyli w sumie w przeliczeniu na kg w dobrym jakościowo koncentracie jest więcej pomidora niż w samym pomidorze.
Taki przykładowy skład dobrego jakościowo ketchupu: pomidory (158 g na 100 g produktu), woda, marchew, seler, cebula, cukier, ocet spirytusowy 10%, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy.

RocketRaccon

Polecam ketchup Pudliszki pikantny: pomidory (192 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, aromaty naturalne (zawierają seler), przyprawy, zioła. Bardzo smaczny, od zawsze go kupuję :)

anonimu5

Koncentrat owszem, jak sama nazwa wskazuje zawiera skoncentrowaną ilość pomidorów ;)
Tylko pytanie ile ketchupów posiada tak dobry skład i koncentrat nie jest tak rozrzedzony... Krąży plotka, że ketchup pewnego znanego producenta dzieli się na takie, które nie zawierają konserwantów i te, które zawierają pomidory 😂

grzechu

Ja kupuję keczup bez skrobi modyfikowanej. Z dobrym składem, wg mnie, są: Heinz, Roleski i tani z netto (Chesterfield czy jakoś podobnie). A często są tańsze od tych całych kotlinów i pudliszek.

IrisvonEverec

Jak już jesteśmy przy składzie... Jakoś w tamtym roku chciałam przyoszczędzić grosza i kupiłam mega tani ketchup. Za cholerę sobie nie przypomnę teraz nazwy, ale (przynajmniej dla mnie i męża) był paskudny. Patrzymy na skład, a tam jednym ze składników była... MUSZTARDA. 😄😄😄

anonimu5

@IrisvonEverec
Jakiś czas temu ktoś w domu też kupił jakiś tani wyrób ketchupopodobny... Smakowało to samym octem, a kolor miało tak blady, że chyba pomidorów to tam wcale nie było, co najwyżej umyli w tym pomidory. W składzie powinien być dopisek "może zawierać śladowe ilości pomidorów" 😂

Skladanyrower

Przestrzegam przed Włocławkiem - ostatnio mi wybuchł i zapaćkał koszulkę i spodnie. A inna sprawa, że jego smak też jakiś taki nijaki

deissol

@Skladanyrower Włocławek rzeczywiście wybucha ale w smaku jest najlepszy

Parasolkaa Odpowiedz

Jesteś jak moja ośmioletnia kuzynka xD

Ta miłość do ketchupu, jak ta Pikachu...

Gro9 Odpowiedz

Też kocham ketchup. Zawsze na mnie rodzinka dziwnie patrzyła jak dodawałem ketchupu do kanapki z pomidorem...

RespectTheChemistry Odpowiedz

Pikachu, to ty? ;)

Kurina3 Odpowiedz

Ulubioną przekąską mojej koleżanki był jogurt naturalny z ketchupem.

umpfh Odpowiedz

Ja wszędzie, gdzie tylko się da używam keczupu Koltin :D Frytki, kanapki, grill, ziemniaki, mięso, ser żółty :D

idzik Odpowiedz

włocławek najlepszy <333 #onlywloclawek

nikt22 Odpowiedz

Jestem twoim przeciwieństwem. Ja nawet frytek nie jem z keczupem. ;-)

ZalanySwetr Odpowiedz

So cringe... co za wieśniaki tu siedzą, stfu

beyjing Odpowiedz

ja zrobiłem zupe musztardową. a później mi ktoś ją ukradł, odparował ją i powstał gaz musztardowy.

Zobacz więcej komentarzy (3)
Dodaj anonimowe wyznanie